Jakie liście wybrać, z jakich drzew i w jakiej fazie wzrostu? Wszystko
znajduje się w tym artykule.
Liście
drzew znajdujące się na dnie zbiorników wodnych w większości
biotopów w których żyją ryby, bezkręgowce i mięczaki stają się
ich naturalnym pożywieniem, stymulują chemię wody, zabezpieczają
przed niektórymi chorobami oraz stanowią ich schronienie przed
drapieżnikami. Na powierzchni liści rozwijają się również mikroorganizmy, które będą stanowić dodatkowe źródło pożywienia dla krewetek jak i dla narybku. Zbierając
liście, które mamy zamiar wykorzystać w akwarium musimy kierować
się kilkoma żelaznymi zasadami.
W pierwszej
kolejności należy zwrócić uwagę na to gdzie rosną drzewa z
których będą pochodziły nasze liście. Powinny one rosnąć z
dala od ruchliwych dróg, obszarów miejskich i przemysłowych oraz z
miejsc na których nie były rozpylane środki ochrony roślin.
Drzewa za pomocą korzeni i liści absorbują ze środowiska wraz ze
składnikami pokarmowymi substancje chemiczne, które odkładają
się w roślinach a zwłaszcza w liściach i wraz z nimi trafiają do
akwarium. Mogą one wtedy stanowić poważne zagrożenie dla
wszystkiego co żyje.
Następna
kwestia to jakie zbierać liście.. Zielone, czerwone, żółte a
może brązowe. Zbierać je bezpośrednio z ziemi czy zrywać z
drzew. W akwarystyce jako pokarm najczęściej stosuje się brązowe,
jesienne liście dlatego że właśnie jesienią drzewo wyciąga z
nich cukry i skrobię przez co stają się nieszkodliwe dla zwierząt
żyjących w akwarium i mogą w nich pozostawać długo aż do
ostatecznego zjedzenia. Z kolei liście zielone, czerwone czy żółte
zawierają cukier w postaci antocyjanów. Cukry i skrobia mogą
sprzyjać rozwojowi szkodliwych bakterii co może prowadzić do
różnorakich zakażeń, infekcji, zmętnień wody oraz do niedoborów tlenu. Nie
zjedzone, po kilku godzinach powinny być usunięte z akwarium.
Wyjątkiem od tej zasady są liście kilku gatunków drzew, które
mogą dłużej pozostać w akwarium. Zawierają one substancje
lecznicze, zapobiegające chorobom i wpływają pozytywnie na wodę,
dlatego pozostają na dłużej w akwarium i przez ten czas uwalniają
do wody te wszystkie drogocenne substancje (garbniki).
Kolejny
etap to suszenie liści. Liście zielone o właściwościach
leczniczych z reguły nie suszy się na słońcu dzięki czemu
zachowują duże ilości olejków eterycznych i inne substancji
aktywnch. Powinno się je suszyć w miejscach zacienionych ale
przewiewnych, lużno rozłożonych lub przewleczonych na sznurku.
Coraz częściej do suszenia wykorzystuje się piekarnik z
termoobiegiem lub suszarki do owoców i warzyw. Przy tych metodach
należy zadbać o temperaturę suszenia. Z moich doświadczeń
wynika, że optymalna temperatura to ok 30 stopni C. bo w tej
temperaturze liście nie tracą swoich właściwości. Liście muszą
być wysuszone całkowicie bo tylko takie nadają się do
przechowywania.
Przechowywanie suszonych liści.Przechowuje się je w torebkach papierowych,
pudełkach. Można przechowywać je również w opakowaniach hermetycznych ale trzeba tu pamiętać o tym aby były dokładnie i całkowicie wysuszone gdyż w przeciwnym wypadku mogą pleśnieć. Liście
zebrane z drzew z uwzględnieniem powyższych zasad można zastosować
w akwarium. Nie trzeba ich już dodatkowo preparować, po prostu
wrzucić je bezpośrednio do wody. Inaczej to wygląda z liśćmi
zbieranymi z ziemi. Przed wrzuceniem do akwarium należy je tylko dosłownie przez chwilę przelać wrzątkiem aby pozbyć się zanieczyszczeń
mechanicznych jak i biologicznych. Takie liście również dużo
szybciej samodzielnie zatoną.
Drzewa z
których najlepiej pobierać liście to: orzech włoski, klon,
kasztanowiec, brzoza, buk, dąb, olcha czarna, wiąz, grab, morwa
oraz jabłoń, czereśnia, czeremcha, śliwa i wiśnia oraz krzewy
malin i jeżyn. Dokładniej o właściwościach tych liści napisze w artykułach, które będą dotyczyć poszczególnych gatunków drzew.
Komentarze
Prześlij komentarz