Pistia rozetkowa
Rodzina: Obrazkowate
Rodzaj: Pistia
Gatunek: Pistia rozetkowa - Pistia stratiotes L.
Piękna, ciepłolubna, wodna roślina pływająca, nazywana również sałatą wodną, kapustą nilową czy też topianem.
Występuje prawie we wszystkich tropikalnych
i subtropikalnych wodach słodkich stojących lub wolnopłynących.
Opis rośliny:
Z wyglądu bezsprzecznie przypomina zwykłą ogrodową sałatę ale oczywiście jest nie jadalna.
Jest wieloletnią rośliną zielną, mającą pokrój rozety zbudowanej z zielonych liści zachodzących na siebie i silnego systemu korzeniowego. Liście o długości 2-12 cm. w kolorze jasnozielonym są matowe o falistych krawędziach w dotyku aksamitne i miękkie. Są one z zewnątrz pokryte licznymi, drobnymi włoskami. Włoski te zatrzymują powietrze przez co roślina bardzo łatwo utrzymuje się na wodzie i swobodnie pływa. Korzenie o długości od kilku do nawet 50 cm. zwisające z rozety liści, podwodne, bardzo mocno rozgałęzione. Młode korzenie są biało-zielone a w miarę wzrostu stają się szare, ciemno szare. U podstawy liści znajdują się małe 2-3 cm, jasnozielono-białe kwiaty z których powstają zielone jagody.
Rozmnażanie:
Pistia może rozmnażać się generatywnie z nasion znajdujących się w jagodach, ale najczęściej rozmnaża się przez rozłogi. Wystarczy delikatnie oderwać pojedyńczą,
małą roślinkę a ta bezproblemowo zaczyna samodzielny rozwój. Rośnie bujnie i szybko rozrasta.
Warunki hodowlane:
Pistia lubi miękką lub średnio twardą wodę o temp. 22-26 stopni C o kwasowości 6,5 do 7,5 ph. Najlepiej rośnie w bardzo silnym świetle. Jest rośliną wrażliwą na bardzo niskie temperatury. Uprawiana w oczkach wodnych w zime ginie całkowicie. Jeśli chcemy się nią cieszuć w kolejnym roku to należy ją odłowić i przechować w ciepłych warunkach. Nie toleruje torfu w podłożu jak i w mediach znajdujących się w filtrach służących do zakwaszania czy też do wytważania tzw. "czarnej wody".
Zastosowanie:
Pomimo tego, że w warunkach naturalnych, tam gdzie występuje, Pistia traktowana jest jako groźny chwast to w akwarystyce czy też w oczkach wodnych jest nieoceniona i pożądana.
Jej mocno rozwinięty system korzeniowy stanowi doskonałe schronienie dla narybku jak i jest miejscem gdzie wiele gatunków ryb składa swoją ikrę. Guraminy, prętniki, bojowniki
i inne ryby labiryntowe chętnie wykorzystują korzenie Pistii do budowy swoich gniazd z piany. Pistia poprzez swoje korzenie pobiera z wody duże ilości składników pokarmowych a zwłaszcza NO3 i PO4 co zapobiega rozwojowi glonów w akwarium. Duża ilość pływających rozłogów Pistii załamuje światło co z korzyścią wpływa na wiele roślin które nie lubią bezpośredniego, mocnego oświetlenia.
Zabiegi pielęgnacyjne:
Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych należy systematyczne obrywanie rozłogów gdyż ich szybki rozwój
w krótkim czasie spowoduje zarośnięcie powierzchni wody co może doprowadzić do przyduchy oraz przytłumienia wzrostu innych roślin znajdujących się w zbiorniku. Ze względów estetycznych można skracać przydługie korzenie.
Po przycięciu długość korzeni powinna wynosić nie mniej niż 5 cm. Żółkniejące i pleśniejące liście obrywamy. Zabiegi te bardzo korzystnie wpływają na rozwój i pokrój Pistii oraz na jej walory estetyczne i zdrowie.
Rodzina: Obrazkowate
Rodzaj: Pistia
Gatunek: Pistia rozetkowa - Pistia stratiotes L.
Piękna, ciepłolubna, wodna roślina pływająca, nazywana również sałatą wodną, kapustą nilową czy też topianem.
Występuje prawie we wszystkich tropikalnych
i subtropikalnych wodach słodkich stojących lub wolnopłynących.
Opis rośliny:
Z wyglądu bezsprzecznie przypomina zwykłą ogrodową sałatę ale oczywiście jest nie jadalna.
Jest wieloletnią rośliną zielną, mającą pokrój rozety zbudowanej z zielonych liści zachodzących na siebie i silnego systemu korzeniowego. Liście o długości 2-12 cm. w kolorze jasnozielonym są matowe o falistych krawędziach w dotyku aksamitne i miękkie. Są one z zewnątrz pokryte licznymi, drobnymi włoskami. Włoski te zatrzymują powietrze przez co roślina bardzo łatwo utrzymuje się na wodzie i swobodnie pływa. Korzenie o długości od kilku do nawet 50 cm. zwisające z rozety liści, podwodne, bardzo mocno rozgałęzione. Młode korzenie są biało-zielone a w miarę wzrostu stają się szare, ciemno szare. U podstawy liści znajdują się małe 2-3 cm, jasnozielono-białe kwiaty z których powstają zielone jagody.
Rozmnażanie:
Pistia może rozmnażać się generatywnie z nasion znajdujących się w jagodach, ale najczęściej rozmnaża się przez rozłogi. Wystarczy delikatnie oderwać pojedyńczą,
małą roślinkę a ta bezproblemowo zaczyna samodzielny rozwój. Rośnie bujnie i szybko rozrasta.
Warunki hodowlane:
Pistia lubi miękką lub średnio twardą wodę o temp. 22-26 stopni C o kwasowości 6,5 do 7,5 ph. Najlepiej rośnie w bardzo silnym świetle. Jest rośliną wrażliwą na bardzo niskie temperatury. Uprawiana w oczkach wodnych w zime ginie całkowicie. Jeśli chcemy się nią cieszuć w kolejnym roku to należy ją odłowić i przechować w ciepłych warunkach. Nie toleruje torfu w podłożu jak i w mediach znajdujących się w filtrach służących do zakwaszania czy też do wytważania tzw. "czarnej wody".
Zastosowanie:
Pomimo tego, że w warunkach naturalnych, tam gdzie występuje, Pistia traktowana jest jako groźny chwast to w akwarystyce czy też w oczkach wodnych jest nieoceniona i pożądana.
Jej mocno rozwinięty system korzeniowy stanowi doskonałe schronienie dla narybku jak i jest miejscem gdzie wiele gatunków ryb składa swoją ikrę. Guraminy, prętniki, bojowniki
i inne ryby labiryntowe chętnie wykorzystują korzenie Pistii do budowy swoich gniazd z piany. Pistia poprzez swoje korzenie pobiera z wody duże ilości składników pokarmowych a zwłaszcza NO3 i PO4 co zapobiega rozwojowi glonów w akwarium. Duża ilość pływających rozłogów Pistii załamuje światło co z korzyścią wpływa na wiele roślin które nie lubią bezpośredniego, mocnego oświetlenia.
Zabiegi pielęgnacyjne:
Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych należy systematyczne obrywanie rozłogów gdyż ich szybki rozwój
w krótkim czasie spowoduje zarośnięcie powierzchni wody co może doprowadzić do przyduchy oraz przytłumienia wzrostu innych roślin znajdujących się w zbiorniku. Ze względów estetycznych można skracać przydługie korzenie.
Po przycięciu długość korzeni powinna wynosić nie mniej niż 5 cm. Żółkniejące i pleśniejące liście obrywamy. Zabiegi te bardzo korzystnie wpływają na rozwój i pokrój Pistii oraz na jej walory estetyczne i zdrowie.
Komentarze
Prześlij komentarz