Jak suszyć rośliny.


Suszone rośliny są uzupełnieniem diety ryb, krewetek oraz ślimaków, w znaczący sposób poprawiają jakość wody w naszych akwariach. 



Najlepszą metodą na przechowanie ich przez wiele miesięcy jest suszenie. Należy pamiętać o tym aby rośliny pochodziły z czystych terenów lub z własnych hodowli, wolnych od zanieczyszczeń powietrza oraz oprysków środkami ochrony roślin. Co prawda środki ochrony roślin mają swoje okresy karencji i prewencji czyli okresy szkodliwości dla ludzi i pszczół ale wiele substancji toksycznych na stale zostanie pochłonięte przez rośliny. Mogą one stanowić poważne zagrożenie dla ryb, krewetek oraz mikroorganizmów wspomagających utrzymanie zdrowego środowiska w akwarium.

Jak więc prawidłowo suszyć rośliny. 
Całe rośliny jak również ich części najlepiej suszyć w słoneczne i ciepłe dni w zacienionym przewiewnym miejscu. Suszenie bezpośrednio na słońcu może pozbawić rośliny olejków eterycznych, koloru oraz innych substancji aktywnych. Powinny być lużno rozłożone najlepiej na jakiejś siatce lub przewleczone na sznurku. Takie suszenie jednak stosunkowo długo trwa a poza tym suszone rośliny łatwo zanieczyszczają się przez pyły i różnego rodzaju niepożądane robactwo. Lepiej suszyć w suszarkach do warzyw i owoców lub piekarniku z włączonym termoobiegiem w temperaturze ok. 30 - 35 stopni C. Czas suszenia zależy od tego co suszymy ale zwykle nie przekracza to kilku godzin. Najlepiej jest suszyć w taki sposób aby po 30 minutach wyłączyć piekarnik i termoobieg, odczekać 30 minut i ponownie go włączyć. Czynność tą należy powtarzać tak długo aby rośliny były
CAŁKOWICIE SUCHE. Dzięki tej metodzie nie pozbawiamy rośnin właściwości odżywczych, biologicznych oraz naturalnego koloru.


Jak przechowywać wysuszone rośliny.
Po wysuszeniu rośliny należy składować torebkach papierowych albo pudełkach lub w szczelnych pojemnikach (najlepiej plastikowych) tak aby były one odizolowane od wilgoci jak również od dostępu owadów. Susz roślinny z wyraźnymi ogniskami pleśni nie nadaje się do użytku. Suszone rośliny, które zostaną wykorzystane do produkcji pokarmów DIY najlepiej od razu drobno zmielić i przełożyć do szczelnie zakręconych pojemników, słoików.


Wykaz roślin, które suszę i wykorzystuje w akwarystyce:
1. Orzech włoski - liście
2. Jarmuż - liście
3. Skrzyp - całe rośliny
4. Dynia - kawałki owocu
5. Pokrzywa - całe rośliny
6. Dąb - liście
7. Buk - liście
8. Szpinak - całe rośliny

Komentarze