Nasturcja



NASTURCJA - to roślina jednoroczna z rodziny nasturcjowatych o owalnych zielonych liściach, kwiatach w odcieniach żółtych, pomarańczowych i czerwonych i łodygach stojących lub wiszących w zależności od gatunku.


1. Jakie są właściwości odżywcze Nasturcji?
W akwarystyce wykorzystujemy kwiaty i liście Nasturcji. Kwiaty Nasturcja jest bogatym źródłem witaminy C i A oraz flawonoidy tj, karoten, luteina i zeaksantyna. Zawierają również żelazo i wapń. Kwiaty nasturcji zawierają ponadto duże liości antocyjanów. Antocyjany mają właściwości antyutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

2. Jak ją przygotować przed włożeniem do akwarium?
Pamiętamy o tym aby rośliny pochodziły z czystego środowiska, u mnie rosną w skrzynce balkonowej. Do akwarium najlepiej pobierać z roślin świeże liście i kwiaty. Liście są lekko skórzaste tak że parzymy je dłużej niż np. liście pokrzywy. W moim przypadku to ok 5 minut. Kwiaty natomiast najlepiej podawać od razu do akwarium bez parzenia. Po wypłukaniu ich w bieżącej wodzie. Kwiaty nie toną więc trzeba je docisnąć czymś do podłoża albo nawlec je na patyczek do szaszłyków i dopiero umocować w podłożu.

3. Jakie korzyści wynikają z karmienia Nasturcją? 
Nasturcja jest rośliną, która może stanowić uzupełnienie diety fauny akwarystycznej np. krewetrek. Doskonale wpływa na układ odpornościowy oraz na wybarwienie krewetek. Karoten uwydatnia kolor czerwony a wapń kolor biały. Zapobiegają również infekcjom grzybicznym i bakteryjnym.

4. Podsumowanie
Nasturcja podawana w formie świeżej liście oraz kwiaty bardzo chętnie jest zjadana przez krewetki i znika w moich akwariach w ciągu kilkunastu godzin. Krewetki są lepiej wybarwione, bardziej ruchliwe i chętnie przystępują do rozrodu.

Komentarze